Afișare de la 1 până la 16 din 16 comentariu(i) primit(e).
Un loc plin de istorie și bine amenajat! Excelent 👏 ...
În fața Palatului Princiar (reședința voievodului Mihai Viteazul după intrarea acestuia în Alba Iulia de la 1 noiembrie 1599) a fost ridicată, în mod simbolic, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Anul construirii coincide cu împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
Palatul Princiar a fost menit să servească nevoilor de confort, de apărare și de reprezentanță a casei princiare. Inițial a fost reședință episcopală și sediul unei școli capitulare, devenind reședința principilor Transilvaniei după anul 1556. După 1700 clădirea a fost folosită de către habsburgi până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, când a primit numele regelui Ferdinand I.
Aproape toate vitrinele sunt goale. Muzeul este în construcție. În mare parte sunt videoclipuri românești. Deși istoria este predominant germană (austro-ungară), iar majoritatea vizitatorilor străini vorbesc germană, la fel ca o parte semnificativă a populației române din regiune, limba noastră nu are aproape deloc reprezentare. Personalul este amabil, dar puteți economisi cu ușurință taxa de intrare.
Un loc foarte frumos, foarte curat și liniștit, deși este destul de multă lume care se plimbă aici. Peste tot sunt bănci pe care să te așezi, poți cumpăra cafea, există o toaletă publică ... Un loc minunat pentru a petrece o zi relaxantă!
Palatul Principilor are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Carolina, o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Prima fază a existenței unui palat în această zonă datează de la sfârșitul secolului al XII-lea – începutul secolului al XIII-lea, și este în relație cu ridicarea unui sediu pentru episcopul Transilvaniei și pentru membrii capitlului, notariatul vremii. Edificiul și-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când, timp de peste 150 de ani, soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înțelege de la sine că reședința principilor a constituit pe parcursul epocii centrul și cea mai importantă scenă a vieții politicii din Transilvania. Pentru acestă etapă de maximă importanță istorică a Palatului, trebuie să avem în vedere întregul complex, cu trei curți, adică inclusiv zona Palatului arhiepiscopal de astăzi.
Ample lucrări de extindere și înfrumusețare a complexului au avut loc în timpul principilor Sigismund Bathory, Gabriel Bethlen și Gheorghe Rákóczi I și au fost realizate de arhitecți și meșteri pricepuți din Europa.
Palatul Principilor a avut locatari celebrii, precum: Isabella, ultima regină a Ungariei; Sigismund Bathory, cel care a condus, de jure, cele trei Țări Românești; Mihai Viteazul cel care a unit și de facto Transilvania, Moldova și Țara Românească; principele Gabriel Bethlen, în vremea căruia Alba Iulia a atins maxima sa înflorire.
Personalul foarte, foarte amabil, am avut parte de un tur ghidat interesant. Muzeul funcționează de 1 an, are doar o aripă restaurată dar au făcut o treabă foarte bună. O prezentare interactivă atrăgătoare atât pentru adulți cât și pentru copii. Ne-a plăcut!
O experiență de neuitat, sunt foarte încântat că am avut un ghid și totul a fost mult peste așteptările mele. 10 cu laude!
Va multumesc pentru comentariu, este foarte amabil din partea dvs. Ne bucuram ca va place continutul nostru de pe blogul Muzeu. Daca aveti intrebari sau sugestii, nu ezitati sa ne spuneti! Va asteptam cu drag sa reveniti pentru mai multe informatii interesante despre lumea artei si culturii. Multumim inca o data!
Locul are o atmosferă plăcută.
Adevărat un loc incredibil, cu adevărat.
Un loc minunat de vizitat. Chiar dacă este un muzeu nou, în continuă dezvoltare, este interactiv și ghidul doamnei a fost de mare ajutor. Aveam și bilete combinate pentru Principia (30 ron).
5 stele pentru valoarea istorică și arhitecturală.
Totuși, mai e mult de lucru.
Locul unde principii Transilvaniei - Principat autonom, și-au avut reședința,
Începând cu 1540 (după lupta pierdută de Ungaria la Mohacs în 1526), Transilvania devine autonomă ... cu conducători precum Zapolya...Mihai Viteazu...Bethlen... doar câțiva exemple.
Merită să redăm măreția anterioară!
A fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.
Partea istorică a orașului a fost renovată într-un mod foarte frumos.
Merită să fie vizitat. Turul este ghidat, așa că trebuie să rezervați din timp. Am ridicat biletele la ora 14:00 iar turul a avut loc la 16:00. Având în vedere că în întreaga lună februarie intrarea este gratuită, ar trebui să profitați de această ocazie.
Cel mai nou Muzeu din Alba Iulia, deschis publicului larg prima dată după construcția sa de acum mai bine de 5 secole. Cu acest locaș de cultură, numărul muzeelor laice din perimetrul interior al Cetății Alba Carolina crește la 5, fără a mai pune în calcul muzeele ecleziastice, Ortodox și Romano-Catolic!