Afișare de la 1 până la 18 din 18 comentariu(i) primit(e).
Un loc de basm! Este printre primele 3 (personal, desigur) mănăstiri din Moldova de Nord. Mă gândesc că dacă aș încerca să descriu experiența, probabil mi-ar scăpa ceva. O să spun doar cuvinte care cred că descriu locul: oază de liniște, curățenie, istorie. Extrem de multe flori bine îngrijite. Maicuțe deschise, amabile, fericite pentru fiecare fată nouă aflată în vizită. Absolut superb!!!
Un loc rupt din rai cu oameni deosebiți.
Un loc binecuvântat cu oameni deosebiți.
Am avut o zi minunată, turiștii erau puțini. Liniștea și frumusețea acestui mănăstire ctitorită de Petru Rareș ne-au atins sufletele!
A fost una dintre cele mai frumoase mănăstiri pe care am avut ocazia să le vizitez. Am simțit cea mai mare apropiere față de divinitate în acest loc minunat! 🤍
Printre cele mai frumoase mănăstiri dintre cele vizitate de mine în acea parte.
Foarte bine conservată, așezată într-un cadru natural de vis.
Probabil cea mai frumoasă mănăstire pictată din toate timpurile!
Ușor accesibilă, locuri de parcare, spațiu verde cu multe flori, culoarea predominantă a picturii exterioare = VISINIU (ca la toate mănăstirile din zonă, să vă așteptați ca jumătate din exterior să fie deteriorat pictura).
Mănăstirea merită vizitată mai ales dacă ești norocos și ai și un ghid, o maicuță, care îți povestește despre pictură să poți înțelege ce au gândit pictorii.
Am prins slujba în timpul zilei "Tuturor Sfinților". O slujbă liniștitoare și plină de învățături care a contribuit din plin la încărcarea cu energie pozitivă la început de zi. O mănăstire ctitorită și ridicată de Petru Rareș pe locul unei biserici a lui Alexandru cel Mare. Istorie și artă la un loc sfânt.
Probabil cea mai frumoasă mănăstire pictată din toate timpurile!
Cred că este cea mai bine îngrijită dintre mănăstirile pictate. Ajută și faptul că întreaga incintă este destul de mică. Fotografiatul este interzis în interior și sunt și maicile care se uită urât dintr-un colț când vizitezi.
Manastirea e spectaculoasă, bine întreținută...cu un mic bonus, față de cealaltă manastire spectaculoasă Sucevița , au un mic muzeu cu artefacte istorice extrem de valoroase și în stare foarte bună. Intrarea este 10 Ron ajungându-se la ea folosind transportul public din Câmpulung Moldovenesc/Vama spre satul Argel cursa din oră în oră. Recomand vizitarea ei alături de cealaltă manastire spectaculoasă a Suceviței.
Mănăstirea Moldovița este una din vechile așezări călugărești, cu un important și glorios trecut istoric, situată în comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava, la o distanță de circa 15 km de comuna Vama. Mănăstirea Moldovița a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 și fiind formată din 6 obiective:
-Biserica „Buna Vestire” - datând din 1532
-Paraclisul de iarnă - datând din secolul al XIX-lea
-Clisiarniță - datând din 1610-1612
-Chilii sud - datând din secolele XIX-XX
-Zid de incintă cu turn de colț - datând din secolele XVI-XVII
-Turn clopotniță de intrare - datând din secolele XVI-XVII
În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Buna Vestire” din cadrul Mănăstirii Moldovița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei pe lista patrimoniului cultural mondial.
Mănăstirea Moldovița este una dintre vechile așezări călugărești, cu un important și glorios trecut istoric, situată în comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava, la o distanță de aproximativ 15 km de comuna Vama.
Mănăstirea Moldovița a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-a-A-05673 și fiind formată din 6 obiective:
Biserica „Buna Vestire” - datând din 1532 și având codul SV-II-m-A-05673.01;
Paraclisul de iarnă - datând din secolul al XIX-lea și având codul SV-II-m-A-05673.02;
Clisiarniță - datând din 1610-1612 și având codul SV-II-m-A-05673.03;
Chilii sud - datând din secolele XIX-XX și având codul SV-II-m-A-05673.04;
Zid de incintă cu turn de colț - datând din secolele XVI-XVII și având codul SV-II-m-A-05673.05;
Turn clopotniță de intrare - datând din secolele XVI-XVII și având codul SV-II-m-A-05673.06.
În tradiția moştenită din vechime, se vorbește despre existența unei mănăstiri la Moldoviţa, o biserică din piatră cu hramul Buna Vestire, încă din timpul voievozilor Mușatini, iar prima mențiune documentară a Mănăstirii Moldoviţa datează din anul 1402, când, sub conducerea lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 – 1432, aici se afla o biserică ce a rezistat până aproape de sfârşitul secolului al XV-lea, fiind distrusă în urma unei alunecări de teren. Ruinele acesteia se păstrează şi în prezent, fiind vizibile la o distanţă de circa 500 de metri de actuala construcţie. Vechea mănăstire fusese nu doar un centru cultural important, ci și una dintre cele mai bogate din Moldova, voievodul Ştefan cel Mare confirmând prin mai multe documente oficiale, donații importante pentru lăcașul sfânt, printre care se numărau nu mai puţin de 11 sate, iazuri, stupine și privilegii comerciale.
În timpul domniei voievodului Petru Rareș (domn al Moldovei între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538 şi între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546), fiul lui Ștefan cel Mare, acesta a dorit să refacă Mănăstirea Moldoviţa, alegând pentru asta un loc mai retras, actuala Biserică a Moldoviței fiind construită în anul 1532, cu același hram de Buna Vestire.
Un loc liniștit și plăcut, păcat că este aproape în paragină, cu picturi ce nu se văd aproape pe toată mănăstirea. Într-un singur loc poți deosebi ce este, iar în interior e plăcut, dar unii nu respectă aceste locuri, vorbesc și chicotesc, chestii de genul acesta. Asta nu este plăcut în asemenea locuri. Intrarea costă 10,0 lei de persoană, dar locul merită văzut.
Printre cele mai frumoase mănăstiri pe care le-am vizitat în zona respectivă.
Foarte bine conservată, amplasată într-un cadru natural de vis.
Bucovina și aceste minunate mănăstiri aduc un plus zonei și fac din aceasta zona una dintre cele mai frumoase din România. Aici la Moldovița totul arata impecabil, totul este aranjat și pus acolo unde trebuie. Adevărat că toate sunt minunate, dar din mănăstirile pictate pe exterior aici mi-a plăcut cel mai mult. O oază de verdeață și plină de flori care îmbogățesc întregul așezământ mănăstiresc. Prețul de intrare este de 10 lei (august 2024) și găsești ai loc de parcare.